Skip to main content

INZULINREZISZTENCIA

Torna | Mozgás | Életmód

Inzulinrezisztens vagyok?

Tünetek és jelek, ha inzulinrezisztenciára IR-re gyanakszunk!


"Napok óta álmos vagyok, nehezebben megy a koncentráció, ok nélkül rám tör a fáradtság...tegnap még nem volt itt ez a két pattanás...valahogy nem jó a közérzetem - Fel sem merül bennünk, hogy az inzulinszintünk rakoncátlankodik, annyira általánosak a tünetek - Csak egy kis fáradékonyság legyintünk egyet, hétvégén majd jól kialusszuk magunkat."

Aztán jönnek az étkezéssel összefüggő panaszaink, mardos az éhség pedig nemrég ettük meg azt a péksütit…bedobunk valami gyorskaját, de 1-2 óra múlva megint éhesek vagyunk és ingerülten reagálunk a kollégánk mondandójára. Este félálomban hirtelen beugrik - mit is mondott a szomszéd lány - Hogy kiderült inzulinrezisztens és keményen diétázik azóta...- Fel kell keresni az orvosunkat, határozzuk el."

Ismerős a történet? 

Addig is még kivizsgáltatod magad és fény derül az inzulinrezisztenciára hetek telnek el, sokszor bizonytalanságban.

Nézzük meg, mit tehetsz már ez alatt az idő alatt is magadért, hogy javítsd az állapotodat. 

1. lépés: Hagyd el a cukrot az étrendedből! Ne édesíts semmit, próbáld megszokni az ételek természetes ízét! Ez nagy lépés és rengeteg lemondással jár, ha édesszájú vagy. Figyeld meg mennyi mindenben van cukor, sokszor az összetevőkben nem látod a cukor szót, mert például olyan néven szerepel, hogy glükóz, dextróz, juharszirup és még sok minden....lent belinkeltem az erről szóló cikkemet

2. lépés: Táplálkozz kiegyensúlyozottan, rendszeresen, egészséges és természetes összetevőket tartalmazó ételekkel, ha eddig még nem tetted. Ha kiderül az IR valószínűleg (itthon Magyarországon) az orvosod a 160 grammos CH szénhidrát diétát ajánlja majd. (Erről másik cikkben olvashatsz.)

3. lépés: Kezdd el most a rendszeres testmozgást! (ha még eddig nem tetted) Ugyanis a mozgásnak vércukorcsökkentő hatása van és a szervezeted inzulintermelését is javítja. De ezen túlmenően hormonjaidra, alakodra, és közérzetedre is pozitívan hat. Nem kell rögtön fél Maratonra, vagy súlyok emelésére gondolnod. Kezdj bele valami olyan mozgásba amit szeretsz ez lehet séta, biciklizés, torna, vagy akár a tánc is. 

4. lépés: Csökkentsd a krónikus stresszt az életedben, mindfulness gyakorlatokkal, masszázzsal, jógával, kirándulással; bármivel ami kikapcsol és feltölt energiával. 

Ezek a változtatások bár aprónak tűnnek mégis jó irányban hatnak a vércukorszintedre. 

Kezdj el most változtatni, ne várj tovább! Ha pedig szereted a kihívásokat várlak a Szeptember 27-én induló INGYENES kihívásra a 160 grammos diétával kapcsolatban! Még pár nap és kezdünk!! 

Érdekel mik a tiltott ételek inzulinrezisztenseknek? Olvass tovább itt...