Inzulinrezisztenseknek receptek!


Könnyen elkészíthető Húsvéti menü!
IR-eseknek finom receptek! Húsvéti sonka és kezdőknek is gyorsan, otthon elkészíthető hidegtál, az inzulinrezisztens 160 gramm szénhidrát diétába beilleszthető ételek, a húsvéti menüben. 



sonka w

A 160 gramm-os inzulinrezisztens szénhidrát diétába a húsvéti sonka könnyen beilleszthető.

A húsvéti sonka elkészítése:

Vegyünk egy jó minőségű parasztsonkát. Előző éjszaka áztassuk be hideg vízbe a sonkát. Reggel öntsük le róla a vizet, majd friss vízben tegyük fel főni. Lehet fűszerekkel is ízesíteni a főzőlevet, például fokhagyma, vöröshagyma vagy babérlevelet is tehetünk bele.

A sonka főzése:
A sonkát puhára főzzük. Amennyi kilogramm, annyi órán át kell főzni. Akkor jó a sonka, ha a húsvilla könnyen siklik benne.
Ha megfőtt és kihűlt a sonka, a kötöző zsinórtól megszabadítjuk és vékony szeleteket vágunk belőle és a kínáló tálra fektetjük. Tálalhatjuk vékonyra reszelt friss tormával is. 

Plusz tipp:
√ A húsvéti főtt tojásokat, ha a sonka főzővizében főzzük nagyon kellemes plusz ízt kapnak a tojások.
√ A főzővizet pedig lefagyasztva, füstölt ételek elkészítéséhez később is felhasználhatjuk.

A jó minőségű parasztsonka nem csak finom, hanem tápláló fehérje forrás is.

Hogyan számoljuk a napi 160 grammos szénhidrát elosztásba a sonkát?
A húsféléknek nincs szénhidráttartalmuk, így a sonkát nem kell a napi 160 gramm szénhidrát bevitelbe beleszámolnunk.

A tányérra tegyünk a sonka mellé sok zöldséget, mert így élettanilag még kedvezőbben eloszthatjuk a napi szénhidrát mennyiséget.
Az alábbi zöldségeknek nagyon alacsony a szénhidrát tartalma, 5 gramm alatti a CH tartalom 10 dkg-ban, így nem számoljuk bele a napi szénhidrát mennyiségbe őket amennyiben 10 dkg alatt fogyasztjuk.
  • retek,
  • zöldsaláta,
  • uborka,
  • paprika,
  • paradicsom.
A fehér lisztből készült kenyér kerülendő inzulinrezisztenciában, helyette a teljes kiőrlésű, barna, rozsos, korpás pur-pur változatokat részeítsük előnyben.

tojas w

Húsvéti hidegtál elkészítése, gyorsan és egyszerűen:

Hozzávalók:

-fagyasztott franciasaláta keverék
-cukormentes majonéz
-tejföl

A kaszinó tojáshoz:
• 8 db tojás
• 8 dkg vaj
• 0.5 kk fehér bors
• 0.5 kk só
• 1-2 kk mustár
• 1-2 ek majonéz

-fejessalátalevél

A hidegtál elkészítése:
A franciasaláta keveréket megpároljuk, főzzük. Ha kihűlt, majonézt és tejfölt összekeverünk és beleforgatjuk a franciasaláta keverékbe.

Kaszinó tojás elkészítése:

  1. A tojásokat keményre főzzük a sonka levében. Forrástól számítva 10 perc alatt.
  2. A vajat habosra keverjük.
  3. A tojásokat megpucoljuk, az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük.
  4. Amikor a sárgája már langyosra hűlt, villával összetörjük és a vajjal jól kikeverjük.
  5. Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket (só, mustár, bors) és jól összedolgozzuk.
  6. A kapott masszát visszatöltjük a tojás üregekbe.

A hidegtál elkészítése:
A kínálótálra ráfektetjük a salátaleveleket.
A maradék tojáskrémet betöltjük a sonka szeletekbe és feltekerjük.
A kihűlt majonézes franciasalátát a salátaleveles tálon elterítjük.
A megtöltött kaszinótojásokat a salátára helyezzük, a levágott felükkel lefelé.
A feltekert sonkaszeleteket a tál oldalára helyezzük. Piros arannyal díszíthetjük a tojásokat.

A 160 gramm-os inzulinrezisztens diétában a hidegtál szénhidrát tartalmával számolnunk kell.
A franciasaláta szénhidrát tartalma a zacskón van feltünteteve, ezzel számolunk. A tojás szénhidrát tartalma: 0 

Jó étvágyat kívánok hozzá!


husvet r optimized