
Inzulinrezisztencia tiltott ételek!
Inzulinrezisztencia diéta - tiltott ételek!
Tiltott ételek az inzulinrezisztencia diétában a cukorral készült ételek: az édességek, csokoládék, cukrok, sütemények, torták, kekszek, lekvárok, befőttek.
Inzulinrezisztencia diétánk első lépése: tiltólistán a cukor!
Otthonunkból száműzzük a cukrot és a cukorral készült ételeket, élelmiszereket. Ha végleg kiiktatjuk a cukrot az életünkből azzal is tisztában kell legyünk, hogy amit vásárolunk tartalmaz-e hozzáadott cukrot?
Ha a cukor szó szerepel az összetevők listájában, akkor könnyen felismerjük: répacukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, nádcukor, barna cukor.
De a csomagoláson ne csak a cukor feliratot keressük!
Ez mind cukor, csak álnéven:
• glükóz
• fruktóz
• dextróz
• szacharóz
• maltodextrin
• maláta
• juharszirup
• kukoricaszirup
Az inzulinrezisztencia diéta második lépése: a tiltott ételek mellett a cukorral készült italok is száműzetésben!
Üdítők, energiaitalok, szörpök, cukros gyümölcslevek, alkoholok: likőrök, pezsgők, koktélok, desszert borok. Természetesen nem teszünk cukrot a kávénkba, teánkba, limonádénkba sem.
Az inzulinrezisztencia diétánk harmadik lépése: kerüljük a hagyományos fehér lisztből készült kenyereket, pékárukat és a fehér lisztből készült tésztákat, édességeket!
Fehérkenyér, kukoricás -, burgonyás -, szójáskenyér, fehérzsemle -, kifli, kalács, croissant, zsíros vajas tésztából készült péksütemények, sós kekszek, pogácsák, darák, szilvás gombóc, nudli.
Inzulinrezisztencia diétánk negyedik lépése: kerüljük a magas glikémiás indexű ételeket, amelyek a vércukorszintet túlságosan megemelik.
A már említett tiltott ételek (szőlőcukor, fehér kenyér, kekszek) mellett ilyenek például a burgonyapüré, főtt rizs, sós sütemény, kétszersült, kukorica -, rizspehely, édes müzli. Bizonyos ételkészítési eljárások a puffasztás, extrudálás, turmixolás, pelyhesítés növeli a vércukorértéket.
Végül vannak olyan ételek, amelyek bár alacsony glikémiás indexűek az inzulin indexük mégis magas. Vagyis a vércukorszintet kevésbé, de az inzulin kiválasztást nagymértékben emelik, ilyen például a tej és a joghurt!
Hogyan tarthatjuk az inzulinrezisztens diétát, ha szeretjük a tiltó listán szereplő ételeket, élelmiszereket? Végleg búcsút kell inteni az édes örömöknek? Erről következő cikk bejegyzésemben találtok leírást. Hamarosan...
Tiltott ételek az inzulinrezisztencia diétában a cukorral készült ételek: az édességek, csokoládék, cukrok, sütemények, torták, kekszek, lekvárok, befőttek.
Inzulinrezisztencia diétánk első lépése: tiltólistán a cukor!
Otthonunkból száműzzük a cukrot és a cukorral készült ételeket, élelmiszereket. Ha végleg kiiktatjuk a cukrot az életünkből azzal is tisztában kell legyünk, hogy amit vásárolunk tartalmaz-e hozzáadott cukrot?
Ha a cukor szó szerepel az összetevők listájában, akkor könnyen felismerjük: répacukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, nádcukor, barna cukor.
De a csomagoláson ne csak a cukor feliratot keressük!
Ez mind cukor, csak álnéven:
• glükóz
• fruktóz
• dextróz
• szacharóz
• maltodextrin
• maláta
• juharszirup
• kukoricaszirup
Az inzulinrezisztencia diéta második lépése: a tiltott ételek mellett a cukorral készült italok is száműzetésben!
Üdítők, energiaitalok, szörpök, cukros gyümölcslevek, alkoholok: likőrök, pezsgők, koktélok, desszert borok. Természetesen nem teszünk cukrot a kávénkba, teánkba, limonádénkba sem.
Az inzulinrezisztencia diétánk harmadik lépése: kerüljük a hagyományos fehér lisztből készült kenyereket, pékárukat és a fehér lisztből készült tésztákat, édességeket!
Fehérkenyér, kukoricás -, burgonyás -, szójáskenyér, fehérzsemle -, kifli, kalács, croissant, zsíros vajas tésztából készült péksütemények, sós kekszek, pogácsák, darák, szilvás gombóc, nudli.
Inzulinrezisztencia diétánk negyedik lépése: kerüljük a magas glikémiás indexű ételeket, amelyek a vércukorszintet túlságosan megemelik.
A már említett tiltott ételek (szőlőcukor, fehér kenyér, kekszek) mellett ilyenek például a burgonyapüré, főtt rizs, sós sütemény, kétszersült, kukorica -, rizspehely, édes müzli. Bizonyos ételkészítési eljárások a puffasztás, extrudálás, turmixolás, pelyhesítés növeli a vércukorértéket.
Végül vannak olyan ételek, amelyek bár alacsony glikémiás indexűek az inzulin indexük mégis magas. Vagyis a vércukorszintet kevésbé, de az inzulin kiválasztást nagymértékben emelik, ilyen például a tej és a joghurt!
Hogyan tarthatjuk az inzulinrezisztens diétát, ha szeretjük a tiltó listán szereplő ételeket, élelmiszereket? Végleg búcsút kell inteni az édes örömöknek? Erről következő cikk bejegyzésemben találtok leírást. Hamarosan...