Inzulinrezisztenseknek receptek húsvétra!
Húsvéti menü és receptek az inzulinrezisztencia diétában!
🍽IR-eseknek finom receptek! Húsvéti sonka és kezdőknek is gyorsan, otthon elkészíthető hidegtál. Az inzulinrezisztens 160 grammos szénhidrát diétába beilleszthető ételek, a húsvéti menüben.
A 160 gramm-os inzulinrezisztens szénhidrát diétába a húsvéti sonka könnyen beilleszthető.
A húsvéti sonka elkészítése:
Vegyünk egy jó minőségű parasztsonkát. Előző éjszaka áztassuk be hideg vízbe a sonkát. Reggel öntsük le róla a vizet, majd friss vízben tegyük fel főni. Lehet fűszerekkel is ízesíteni a főzőlevet, például fokhagyma, vöröshagyma vagy babérlevelet is tehetünk bele.
A sonka főzése:
A sonkát puhára főzzük. Amennyi kilogramm, annyi órán át kell főzni. Akkor jó a sonka, ha a húsvilla könnyen siklik benne. 🍳
Ha megfőtt és kihűlt a sonka, a kötöző zsinórtól megszabadítjuk és vékony szeleteket vágunk belőle és a kínáló tálra fektetjük. Tálalhatjuk vékonyra reszelt friss tormával is.
Plusz tipp:
√ A húsvéti főtt tojásokat, ha a sonka főzővizében főzzük nagyon kellemes plusz ízt kapnak a tojások.
√ A főzővizet pedig lefagyasztva, füstölt ételek elkészítéséhez később is felhasználhatjuk.
A jó minőségű parasztsonka nem csak finom, hanem tápláló fehérje forrás is.
Hogyan számoljuk a napi 160 grammos szénhidrát elosztásba a sonkát?A húsféléknek nincs szénhidráttartalmuk, így a sonkát nem kell a napi 160 gramm szénhidrát bevitelbe beleszámolnunk.
A tányérra tegyünk a sonka mellé sok zöldséget, mert így élettanilag még kedvezőbben eloszthatjuk a napi szénhidrát mennyiséget.
Az alábbi zöldségeknek nagyon alacsony a szénhidrát tartalma, 5 gramm alatti a CH tartalom 10 dkg-ban, így nem számoljuk bele a napi szénhidrát mennyiségbe őket amennyiben 10 dkg alatt fogyasztjuk.
- retek,
- zöldsaláta,
- uborka,
- paprika,
- paradicsom.
A fehér lisztből készült kenyér kerülendő inzulinrezisztenciában, helyette a teljes kiőrlésű, barna, rozsos, korpás pur-pur változatokat részeítsük előnyben.
🥕Húsvéti hidegtál elkészítése, gyorsan és egyszerűen:
Hozzávalók:
A francia saláta keverékhez:
-fagyasztott mirelit franciasaláta keverék
-cm majonéz
-tejföl
A kaszinó tojáshoz:
• 8 db tojás
• 8 dkg vaj
• 0.5 kk fehér bors
• 0.5 kk só
• 1-2 kk cm mustár
• 1-2 ek cm majonéz
Tálaláshoz:
-fejessalátalevél
-pirosarany
A hidegtál elkészítése:
A franciasaláta keveréket megpároljuk, főzzük. Ha kihűlt a majonézt és a tejfölt összekeverjük és beleforgatjuk a franciasaláta keverékbe.
Kaszinó tojás elkészítése:
- A tojásokat keményre főzzük a sonka levében. Forrástól számítva 10 perc alatt.
- A vajat habosra keverjük.
- A tojásokat megpucoljuk, az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük.
- Amikor a sárgája már langyosra hűlt, villával összetörjük és a vajjal jól kikeverjük.
- Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket (só, mustár, bors) és jól összedolgozzuk.
- A kapott masszát visszatöltjük a tojás üregekbe.
A hidegtál elkészítése:
A kínálótálra ráfektetjük a salátaleveleket.
A maradék tojáskrémet betöltjük a sonka szeletekbe és feltekerjük.
A kihűlt majonézes franciasalátát a salátaleveles tálon elterítjük.
A megtöltött kaszinótojásokat a salátára helyezzük, a levágott felükkel lefelé.
A feltekert sonkaszeleteket a tál oldalára helyezzük. Piros arannyal díszíthetjük a tojásokat.
A franciasaláta szénhidrát tartalma a zacskón van feltünteteve, ezzel számolunk.
🥚 A tojás szénhidrát tartalma: 0
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A szénhidrátok számolása jelenti gyakran a legnagyobb problémát a diétában. Ha szeretnél szezonális ételeket, kiszámolt CH-val recepteket kapni, hogy ne Neked kelljen számolni, hogy mennyi CH-t tartalmaz a 4 hetes Gold és EXCLUSIVE tréning programhoz lehet csatlakozni.